Adea firar 30 år av enastående kvalitet och tidlös design

Adea Bonnie N138 H173 Stone05 Plateau Wood Black 1105 2 web

Adeas historia är djupt rotad i traditionerna från Södra Österbotten och går tillbaka till 1959 när firmanamnet S. Mäkitalo grundades. Idag firar andra generationens entreprenör Esa Mäkitalo fyra decennier av företagande.

År 1992, under Finlands svåraste ekonomiska nedgång, tog Esa Mäkitalo över som ägare och direktör för företaget efter sin far. Med ett arv av hantverk, inklusive funktionella symaskiner och skickliga mönstermakare, behövde företaget en ny inriktning för att säkra sin framtid.

Esas far, Seppo Mäkitalo, var en kreativ entreprenör känd för att tillverka läderväskor, sportväskor och innovativa bilaccessoarer. Men en ny vision behövdes för att möta samtidens krav, vilket ledde till idén om vackert designade och noggrant tillverkade möbler. År 1994 hade Esa undertecknat sitt första designkontrakt med arkitekten Matti Halme, vilket markerade början på Adeas resa.


Unnamed

Engagemang för ansvar från början

Från allra första början har ansvar varit kärnan i Adeas etos. Varje möbel som tillverkas på Kauhajoki-fabriken förkroppsligar lång livslängd, brukbarhet och ett engagemang för hållbarhet. Skickliga hantverkare närmar sig varje möbel med samma omsorg som om det vore för deras egna hem, vilket speglar ett djupt engagemang för miljömässigt och socialt ansvar.

Produktionen började initialt på Isojoki-fabriken med introduktionen av Deco-sofforna. Lanseringen av Demi-soffan 1995, med välpassande avtagbara överdrag, satte standarden för en ansvarsfull och hållbar affärskultur. Med insikten att ett namn behövdes som resonerade internationellt, introducerades Adea officiellt 1999 på Habitare. Från början har varumärket Adea varit synonymt med överlägsen design och kvalitet, där skickliga händer ger liv åt genomtänkta designkoncept.

"Vi påbörjade vägen mot ansvarstagande för trettio år sedan, och vi tänker hålla fast vid det. Vi är stolta över varje soffa som bär namnet Adea," säger försäljningschef Mari Säntti.

Adea Tao Verso001 1003 web

Samarbete med visionära designers

Vårt partnerskap med arkitekten Kirsti Pyhälampi var en avgörande stund som fördjupade vår förståelse för möbeldimensioner och modularitet. Kirstis arbete, inklusive det modulära soffsystemet Camp som introducerades 2001, exemplifierar den hållbarhet och anpassningsbarhet som definierar våra designer. Camp förblir ett tidlöst val, med dess utbytbara delar och överdrag som fortfarande efterfrågas idag.

Band-soffan, designad av Petra Lassenius — nyligen utsedd till Årets Möbeldesigner 2024 — kommer snart att fira sitt 20-årsjubileum. Den var en klassiker från början och fortsätter att vara en favorit. På liknande sätt har Tao-fåtöljen, designad av Jukka Setälä 2014, ökat i popularitet och visar på den bestående dragningskraften hos mjuka, inbjudande former.

Adea har också etablerat långvariga relationer med internationellt kända designers. Den svenska duon Mats Broberg och Johan Ridderstråle har skapat flera framgångsrika kollektioner för Adea, inklusive Baron- och Bonnet-serierna. Alexander Lerviks vision att modernisera den klassiska Howard-soffan ledde till skapandet av den prisbelönta Mr. Jones, en möbel älskad av många.

Mattias Stenbergs
Como-soffa och fåtölj, karaktäriserade av sina rundade former och rena linjer, erbjuder mångsidiga modulära alternativ, som möjliggör personliga konfigurationer som passar både traditionella och moderna utrymmen.

Under tre decennier har Adeas samarbete med skickliga designers resulterat i möbler som står emot tidens tand—designer som har uppnått bestående framgångar på både finska och internationella marknader, vilket understryker vårt engagemang för teknisk och designmässig excellens.

Tillverkning av högkvalitativa och hållbara möbler

Adea-kunder värdesätter vårt omfattande och högkvalitativa tygutbud. Klädseln spelar en avgörande roll för möbelns övergripande attraktionskraft. Vi väljer noggrant ut de finaste tygerna och mönstren, som huvudsakligen handplockas från familjeägda väverier. Medan vi håller oss uppdaterade med trender, prioriterar vi kvalitet och tidlöshet över kortlivade modetrender. Varje tyg genomgår rigorösa tester av dess tekniska egenskaper, följt av provklädsel för att säkerställa att det uppfyller våra höga standarder i både utseende och prestanda.

Adea är en pionjär inom finsk möbeltillverkning, särskilt när det gäller att producera soffor och fåtöljer med perfekt passande, avtagbara överdrag. Nästan alla våra modeller — inklusive de som designades för trettio år sedan — kan fortfarande beställas med nya överdrag, kuddar och ben, vilket säkerställer att dina möbler förblir lika vackra som dagen du först tog hem dem.

"Marknaden avgör till slut vilka möbler som blir bestående favoriter. Vi är stolta över att veta att många av Adeas designer har förblivit populära i åratal, till och med decennier," säger Esa Mäkitalo.

Adea Bonnie Stone05 Metal Leg 1183 web

En stark framtid i sikte

Cirka 60 % av Adeas möbler säljs till privatpersoner, medan resten går till kommersiella projekt. Vi håller noga koll på förändringar inom bostadsdesign och arkitektur och förstår hur krympande rumsstorlekar och förändrade inredningstrender påverkar möbeldimensioner och layout. Idag placeras möbler ofta centralt som rumsavdelare snarare än mot väggar, och Adeas modeller är skapade för att vara visuellt tilltalande från alla vinklar.

När vi blickar framåt förblir Adea engagerade i att vara ett ledande varumärke inom möbeldesign och kvalitet, både i Finland och internationellt. Förutom starka marknader i de nordiska länderna har våra produkter också fått ett starkt fotfäste i Schweiz och Irland, där de fortsätter att vara väl mottagna.

För mer information:
VD Esa Mäkitalo, email hidden; JavaScript is required, 040 554 0530
Försäljningschef Mari Säntti, email hidden; JavaScript is required, 040 564 9530