Korkeasta laadusta ja ajattomasta muotoilusta tunnettu Adea juhlii 30-vuotista taivaltaan

Adea Bonnie N138 H173 Stone05 Plateau Wood Black 1105 2 web

Huonekaluvalmistaja Adean juuret ovat syvällä Etelä-Pohjanmaalla, ulottuen 1959 perustettuun yritykseen Toiminimi S. Mäkitaloon. Toisen polven yrittäjälle Esa Mäkitalolle tulee täyteen neljäkymmentä vuotta yrittäjänä.

Vuonna 1992, kun Suomi paini keskellä syvintä lamaa, yrityksessä suoritettiin sukupolven vaihdos loppuun ja Esa Mäkitalo siirtyi isänsä jälkeen omistajaksi ja yrityksen johtoon. Yrityksellä oli toimivat ompelukoneet ja ammattitaitoisia kaavoittajia. Oli selvää, että pelkästään olemassa olevilla tuotteilla yrityksellä ei ollut tulevaisuutta.

Esan isä Seppo Mäkitalo oli kekseliäs yrittäjä, joka oli valmistanut muun muassa naisten nahkaisia käsilaukkuja, urheiluseurojen laukkuja sekä autojen huurresuojia ja lavakatteita, oman aikansa menestystuotteita. Mutta jotain uutta, aikaan sopivaa oli keksittävä. Syntyi ajatus hyvin suunnitelluista ja valmistetuista huonekaluista. Kaksi vuotta myöhemmin 1994 Esa allekirjoitti ensimmäisen suunnittelusopimuksen arkkitehti Matti Halmeen kanssa.

Unnamed

Aitoa vastuullisuutta alusta lähtien

Vastuullinen ajattelu on ollut osa Adean ydintä jo kolmekymmentä vuotta, heti ensi hetkestä lähtien. Suomessa, Kauhajoen tehtaalla tuotetut kalusteet, niiden pitkäikäisyys, huollettavuus, varaosapalvelu ja kestävät materiaalit ovat aitoa vastuullisuutta. Pitkän kokemuksen omaavat, ammattitaitoiset työntekijät valmistavat Adean kalusteet sillä pieteetillä kuin tekisivät huonekaluja itselleen. Adeassa otetaankin vakavasti yrityksen ympäristö- ja yhteiskuntavastuu.

Aluksi Isojoella sijainneella tehtaalla aloitettiin huonekalujen valmistus ja ensimmäiset Deco-sohvat otettiin tuotantoon. Vuonna 1995 mallistoon tullut, hyvin istuvilla irtopäällisillä verhoiltu Demi-sohva viitoitti yrityksen luonnostaan vastuullista ja kestävää yrityskulttuuria.

Yritykselle tarvittiin uuteen toimialaan paremmin sopiva, kansainvälinen nimi. Adean nimi lanseerattiin vuonna 1999 Habitaressa. Huonekaluja valmistavan yrityksen tuotemerkki on rakentunut ensi hetkestä lähtien hyvään muotoiluun ja laatuun. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta lopullinen tuote valmistuu osaavien mallimestarien käsissä.

– Olemme aloittaneet vastuullisella tiellä kolmekymmentä vuotta sitten ja sillä tiellä haluamme pysyä. Sohvan täytyy olla niin hyvin tehty, että voimme olla ylpeitä siitä, että sohvan pohjassa lukee Adea, kiteyttää myyntipäällikkö Mari Säntti.

Adea Tao Verso001 1003 web

Hyvää yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa

– Yhteistyön aloittaminen arkkitehti Kirsti Pyhälammen kanssa oli meille tärkeä hetki. Kirstin myötä Adeassa kasvoi ymmärrys kalusteiden mitoituksesta ja modulaarisuudesta. Hän suunnitteli muun muassa vuonna 2001 Camp-moduulisohvajärjestelmän, jossa on yli 80 toisiinsa yhdisteltävää osaa. Camp on kestänyt kaiken muotoilussa tapahtuneen turbulenssin. Campia ja siihen sopivia irtopäällisiä myydään edelleen, kertoo Esa Mäkitalo.

Vuoden kalustesuunnittelijaksi 2024 valitun Petra Lasseniuksen Adealle suunnittelema Band-sohva täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Se oli klassikko jo syntyessään ja kuuluu edelleen suosittujen sohvamallien joukkoon. Pehmeiden muotojen taitajan Jukka Setälän vuonna 2014 suunnittelema Tao-tuoli on ollut suosittu alusta asti, mutta sen suosio on kasvanut edelleen vuosien saatossa.

Adea on tehnyt pitkään yhteistyötä myös tunnettujen ulkomaisten suunnittelijoiden kanssa. Ruotsalainen muotoilijakaksikko Mats Broberg ja Johan Ridderstråle on suunnitellut Adealle useita menestyksekkäitä kalusteita, muun muassa Baron- ja Bonnet-tuoteperheet. Alexander Lervikin ajatuksesta modernisoida klassinen Howard-sohva syntyi rakastettu ja palkittu Mr. Jones

Mattias Stenbergin suunnittelemat Como-sohva ja -nojatuoli ovat muodoltaan pyöreitä ja muotoilultaan selkeitä. Sohvan yksinkertainen moduulivalikoima kutsuu rakentamaan erilaisia kokonaisuuksia niin sohvana kuin kulmasohvana.

Kolmenkymmenen vuoden aikana Adea on tehnyt yhteistyötä monen ammattitaitoisen suunnittelijan kanssa, joiden suunnittelemat huonekalut ovat olleet pitkäikäisiä, kestäneet hyvin aikaa ja olleet myyntimenestyksiä niin Suomessa kuin ulkomailla. Se kertoo ajattomasta muotoilusta. Adeassa puhutaankin teknisestä- ja designlaadusta.

Laadukkaat ja pitkäikäiset kalusteet

– Adean asiakkaat arvostavat laajaa ja laadukasta kangasvalikoimaa. Pintamateriaali on tärkeä osa verhoiltuja huonekaluja. Laadukkaat, Adean kalustemalleihin parhaiten sopivat kangaslaadut ja -kuosit ’’poimitaan käsin’’ kutomoista, joista suurin osa on pieniä perheyrityksiä. Täytyy seurata trendejä, mutta kaikkeen ei pidä lähteä mukaan. Kangasmaailmassa tapahtuu paljon, uusia kangaskuituja tulee ryminällä. Testautamme aina kankaiden tekniset ominaisuudet. Sen jälkeen teemme koeverhoiluja nähdäksemme miltä kankaat näyttävät kalusteissa ja kuinka kangas käyttäytyy verhoiltaessa, kertoo myyntipäällikkö Mari Säntti.

Adea on suomalaisen huonekalutuotannon edelläkävijä monella saralla. Sohvien ja nojatuolien irrotettavat päälliset ovat kalusteisiin hyvin istuvia. Lähes kaikkiin malleihin, myös kolmekymmentä vuotta sitten suunniteltuihin, on edelleen mahdollista tilata paitsi uudet päälliset, niin myös pehmusteet ja jalat.

– Markkinat ratkaisevat, mitkä kalusteet jäävät elämään. Olemme ylpeitä siitä, että monet Adean huonekalut ovat säilyttäneet suosionsa pitkään, vuosikausia, jopa vuosikymmeniä, sanoo Esa Mäkitalo.

Adea Bonnie Stone05 Metal Leg 1183 web

Adealla on vahva tulevaisuus

Noin 60 prosenttia Adean kalusteista myydään yksityiskoteihin, loput projekteihin. Yrityksessä seurataan tarkasti asuinympäristön muutoksia, mitä tapahtuu arkkitehtuurissa ja asuntosuunnittelussa. Kun huoneiden koot pienenevät, vaikuttaa se myös kalusteiden mitoitukseen ja niiden suunnitteluun. Myös tapa sisustaa on muuttunut vuosien saatossa. Aiemmin sohvat ja nojatuolit sijoitettiin seinien viereen. Nyt kalusteet löytävät usein paikkansa huoneen keskeltä tilan jakajana. Adean kalusteet on valmistettu alusta asti niin, että ne ovat jokaisesta suunnasta katseen kestäviä.

Adean tulevaisuus on vahvana kalustevalmistajabrändinä – muotoilun ja laadun tekijänä – niin Suomessa kuin ulkomailla. Pohjoismaiden lisäksi vahvoiksi vientimaiksi ovat nousseet Sveitsi ja Irlanti, joissa Adean tuotteet ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa.

Lisätietoja
Toimitusjohtaja Esa Mäkitalo, email hidden; JavaScript is required, p. 040 554 0530
Myyntipäällikkö Mari Säntti, email hidden; JavaScript is required, p. 040 564 9530