Helenius Elina

Elina Helenius (född 1963) är en textil-, yt- och färgdesigner med examen som konstmagister från Konsttekniska högskolan (nuvarande AALTO-universitetet). Hon arbetar aktivt i gränssnittet mellan design och konst och designar brukstextilier, designprodukter och unika verk.
Helenius arbete präglas av enkel sirlighet och smakfulla färgkombinationer. Helenius säger att hon försöker ge uttryck för skönhet och balans i sitt arbete. Det är något som hon anser att det aldrig kan finnas för mycket av i världen.
Elina Helenius har fått pris fem gånger i finska designtävlingar och hennes verk finns bl.a. i samlingarna i Helsingfors Designmuseum, Kyotos textilforskningscenters museum i Japan och i Röhsska museet i Sverige. Förbundet för industriell konst Ornamo utsåg henne till årets textilkonstnär 2012. År 2013 fick hon priset Muoto 2013 av Aller media.
Sedan 1987 har Elina Helenius verk årligen deltagit i design- och textilutställningar i Finland och utomlands. Hennes verk har ställts ut inte bara i Helsingfors Designmuseum utan även i S.Bensimons Galleri i Paris, Lausannes designmuseum i Schweiz, Budapests museum för industriell konst i Ungern och i museet för industriell konst i Louvren i Paris.
Elina Helenius bor och arbetar i Helsingfors.